Wet Aanpak Schijnconstructies, inhoudingen voor huisvesting en het SNF-keurmerk per 1 januari 2017

06-02-2017

Met betrekking tot het mogen doen van inhoudingen op het Wettelijk Minimumloon (WML) voor de kosten van huisvesting per 1 januari 2017 en de rol van het SNF-keurmerk hierbij:

  1. Cao-partijen in een sector moeten afspraken hebben gemaakt in de cao over de kwaliteit van de huisvesting, vastgelegd in het SNF-keurmerk. In de uitzendcao’s zijn hierover afspraken gemaakt.
  2. Voor bedrijven uit andere sectoren die het SNF-keurmerk behalen geldt eveneens dat inhoudingen op het WML mogen worden gedaan als er in de cao afspraken zijn gemaakt over de kwaliteit van de huisvesting, vastgelegd in het SNF-keurmerk. Als dat niet het geval is, is het SNF-keurmerk niet voldoende om inhoudingen op het WML te mogen doen voor huisvesting.
  3. Bedrijven in het SNF-register moeten met ingang van 1 januari 2017 jaarlijks door een geaccrediteerde instelling worden gecontroleerd. De vier controlerende instellingen waarmee SNF een overeenkomst heeft voor het uitvoeren van de controles hebben aangegeven deze accreditatie te willen gaan behalen in 2017. SNF heeft met de overheid afgesproken dat bedrijven die door deze instellingen worden gecontroleerd in 2017 voldoen aan de gestelde voorwaarde. Een formele bevestiging van deze afspraak is opgenomen in de brief van de minister van SZW aan de Tweede Kamer d.d. 19 december jl (eerste monitor Wet Aanpak Schijnconstructies).