Wat zijn de eisen voor het plaatsen van een CO-melder?

05-10-2017

De CO-melder moet op een juiste manier worden geplaatst, wil de CO-melder goed zijn werk kunnen doen. Dit is ook één van de eisen die opgenomen is in de norm van SNF (zie norm 5.1.3.). SNF heeft gemerkt dat er onduidelijkheid heerst waar de CO-melder geplaatst moet worden, met name als de handleiding niet meer aanwezig is. Aangezien dit een belangrijk onderwerp is, heeft SNF besloten om tussentijds extra informatie te delen over de juiste eis. Deze eis zal ook worden opgenomen in de volgende versie van het harmonisatiedocument.

De nieuwe tekst voor de volgende versie van het harmonisatiedocument zal zijn:

Voor CO-melders zijn er verschillende oplossingen. De meest voor de hand liggende oplossing is een losse CO-melder die werkt op batterijen.
Voor het bepalen van de juiste positie moet de installatiehandleiding/gebruiksaanwijzing van de CO-melder gevolgd worden. De juiste positie is namelijk afhankelijk van het apparaat dat mogelijk CO produceert (geiser, kachel, cv-ketel) en of er in de kamer geslapen wordt of niet. Het advies in het algemeen is dan ook de montage aan een specialist over te laten.
Als er geen installatiehandleiding/gebruiksaanwijzing beschikbaar is, dan moet het plaatsingsadvies voor CO-melders van de brandweer worden gevolgd https://www.brandweer.nl/media/1162/plaatsingsadvies-co-melders.pdf Let op: een CO-melder mag nooit achter het toestel hangen en nooit in een "dode hoek" zonder luchtstroom.